Što se događa kad se ujutro probudite, a niste jeli, recimo, dvanaest sati? Možemo li
bez jela preživjeti do objeda? Što je još važnije, hoće li mozak djece biti u stanju djelotvorno funkcionirati?
Doručak je važan, osobito za djecu koja ujutro kreću u školu, jer je pretpostavka da
povoljno utječe na učenikove sposobnosti u učenju, koncentraciji, pamćenju, kretanju i svim ostalim životnim funkcijama.
Mozak troši šećer - glukozu. Riječ je o glavnom pogonskom gorivu svih tjelesnih
stanica: nakon unosa hrane bogate ugljikohidratima (žitne pahuljice, kruh) tijelo stupa u akciju, razgrađuje ugljikohidrate na glukozu, glukoza pomalo prodire u
krvotok i širi se tijelom, održava se na istoj razini, i danju i noću, te pridonosi boljem funkcioniranju organizma.
Istraživanje pokazalo da svega 40 posto djece doručuje
Kako bismo provjerili doručkuju li učenici i učenice naše škole, učiteljice
tjelesne i zdravstvene kulture te biologije osmislile su projekt “Doručak - najvažniji obrok u danu” u sklopu kojeg je provedena anonimna anketa. U razdoblju od
15. rujna do 15. prosinca 48 učenica i 46 učenika na anketnome listiću vodilo je evidenciju o namirnicama koje su konzumirali za doručak. Doručkom je smatran
obrok konzumiran najkasnije do 9 sati.
Od 100 ponuđenih anketnih listića vraćena su i ispunjena 94 anketna listića.
U cijelosti je ispunjeno 39 anketnih listića, što znači da je svakog jutra doručkovalo 8
učenika u petom razredu, 14 učenica u šestom razredu, 8 učenika u sedmom razredu i 8 učenica u osmom razredu.
Porazni i iznenađujući broj je 55 anketnih listića koji su ispunjeni djelomično i s odgovorom u
napomeni - nisam doručkovala/o zbog: zaspala/o sam, morao sam pomagati roditeljima, zaboravila/o sam, nisam stigla/o.
|